Actueel

Hoe ziet een OSINT onderzoek eruit? | Schippers IT

Ontdek hoe een OSINT onderzoek eruit ziet. Hoe wordt publiekelijke informatie geanalyseerd om inzichten en gegevens te verzamelen?

Hoe ziet een OSINT onderzoek eruit? | Schippers IT

Hoe ziet een OSINT onderzoek eruit?

Open Source Intelligence (OSINT) is een krachtige methode om uit publiekelijk toegankelijke bronnen waardevolle inzichten te verzamelen. Of je nu een bedrijf, overheidsinstantie of particuliere onderzoeker bent, onze OSINT-aanpak biedt je de tools en technieken die nodig zijn om je informatie positie te verstevigen. Een OSINT onderzoek bestaat uit de volgende stappen: 

Stap 1: Het opstellen van de onderzoeksvraag

Elk OSINT-onderzoek begint met het duidelijk definiëren van de vraagstelling. Wat wil je weten en waarom? Deze stap is cruciaal om de focus van het onderzoek te bepalen en efficiënt informatie te kunnen verzamelen. Er kan bijvoorbeeld OSINT-onderzoek worden uitgevoerd naar personen, maar ook naar bedrijven of producten.

Stap 2: Gegevens verzamelen met OSINT

Het verzamelen van gegevens via OSINT gebeurt via open bronnen. Bij Schippers IT hebben wij een eigen OSINT framework ontwikkeld, namelijk de SIOF (Schippers IT OSINT Framework). Natuurlijk geven wij onze specifieke werkwijze niet helemaal bloot, maar kunnen wij wel enkele voorbeelden benoemen welke bronnen en tools wij gebruiken voor een OSINT onderzoek. Bij open bronnen kun je denken aan sociale media zoals Facebook, X, LinkedIn en Instagram. Afhankelijk van de doelgroep kun je ook onderzoek doen naar bijvoorbeeld Snapchat of Telegram. Daarnaast halen wij ontzettend veel data van de Kamer van Koophandel, het Kadaster en Google Maps.

 

Technische tools die wij gebruiken voor ons onderzoek zijn bijvoorbeeld Maltego en the Harvester. Deze tools gebruiken wij voor het verzamelen en visualiseren van informatie over personen, bedrijven en netwerken. Deze toolshelpen bij het in kaart brengen van relaties en verbindingen en bieden een duidelijk overzicht waardoor wij de draad niet kwijtraken.

Stap 3: Gegevensanalyseren en verwerken

De verzamelde data wordt gefilterd en geanalyseerd om nauwkeurigheid en relevantie te garanderen. Onze specialisten gebruiken analysemethoden om patronen te herkennen, verbanden te leggen en conclusies te trekken op basis van de verzamelde gegevens. 

Stap 4: De OSINTbevindingen rapporteren

De bevindingen van het onderzoek naar aanleiding van de onderzoeksvraag/vragen, worden helder en overzichtelijk gerapporteerd. We zorgen ervoor dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen, inclusief gedetailleerde bronvermeldingen en aanbevelingen voor vervolgstappen.

Laat een OSINTonderzoek uitvoeren bij Schippers IT

Bij Schippers IT combineren we technologische expertise met diepgaande kennis van informatieverzameling. Ons team is getraind in de nieuwste OSINT-technieken en strategieën. Kies voor Schippers IT voor betrouwbare inlichtingen die jouw organisatie vooruit helpen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij jouw specifieke behoeften kunnen ondersteunen met een professioneel OSINT-onderzoek.